Masterly

Van 21 t/m 24 oktober 2021 was ik met urnen aanwezig op de Biënnale Masterly the Hague.

Bij Masterly The Hague verdiepen hedendaagse ontwerpers zich in klassieke schilderijen. In vijf schitterende historische locaties presenteerden honderd designers gedurende vier dagen hun toonaangevende werk in relatie tot de Oude Meesters. Een krachtige bundeling van talent, inspiratie en vakmanschap.

In  2021 was het centrale thema: het Nederlands landschap. De vernieuwende Dutch Design biënnale vond plaats in het historische hart van de hofstad, tegenover het Binnenhof en rondom het majestueuze Voorhout.

Ik was gekoppeld aan het prachtige winterlandschap van Andries Vermeulen 1763-1814 .  Met name de kleuren en structuren in en om het ijs zijn van invloed geweest op het werk. De grote urn toont de sporen van de schaatsers en heeft hier en daar een gouden werkje wat staat voor de weerkaatsing van het licht. Het deksel heeft de transparantie van ijs.

De pebble urnen vormen een pad van verschillende reliëfs, geïnspireerd op structuren in het landschap van grijze klei naar sneeuwwit porselein. Hier en daar lustergoud, bladgoud, porselein en glas voor een ijzig effect.

Deze pebble urnen zijn gemaakt om een kleine hoeveelheid as in te bewaren. Alle urntjes hebben een keramisch dopje, wat na het vullen aan het urntje wordt bevestigd. Steeds meer mensen kiezen na een crematie voor het verdelen van de as, het begraven van de as of het uitstrooien van de as. De pebbles zijn heel geschikt om wat as een mooi plekje in de leefomgeving te geven.

Ik heb vaak moeten uitleggen dat dit geen echte stenen zijn, maar klei en/of porselein gedraaid op de draaischijf en daarna bewerkt.