Cursussen en Workshops

YES, I do.

Heb jij een vonk met klei of altijd al gedroomd om iets met klei te doen?

Dat kan in mijn atelier naast het keramiekwinkeltje MOOI-KERAMIEK.NL op Hilleniussingel 1 in Hillegersberg.

Cursus

We gaan werken in groepen van ongeveer 6 personen. Je kan gaan handvormen of draaien op de pottenbakkersschijf of misschien wil je het allebei. Misschien heb je al ervaring of juist helemaal niet, de lessen zijn voor beginners en gevorderden, ik spring in op jouw wensen. Er zullen basistechnieken aan bod komen, maar het is vooral de bedoeling dat je de dingen maakt die je zelf wenst. Ik heb 4 draaischijven in mijn atelier, dus als je wilt gaan draaien stemmen we dat met elkaar af.

Handvormen doen we aan de tafel, denk aan opbouwen met rolletjes klei of werken met plakken. Je kan natuurlijk ook experimenteren of bijvoorbeeld met (druk)mallen aan de slag gaan.

Wil je leren draaien? Pottenbakken wordt op een elektrische draaischijf gegeven. Je leert de klei te centreren en hoe je die kan optrekken. Daarna leer je de werkstukken af te draaien, eventueel oren te trekken en vele andere mogelijkheden. Er is plek voor 4 draaiers per les.

Natuurlijk is er ook ruimte om je stukken te decoreren of na een biscuitstook te glazuren.

Al je gemaakte kommetjes en bekers zijn oven en vaatwasser bestendig. Hoe leuk is het niet om thuis na te genieten met je eigen keramiek op tafel of om het cadeau te doen.

Je kan je inschrijven voor:

Najaarscursus 1, woensdagavond 14 september t/m 19 oktober (VOL)

Najaarscursus 2, Woensdag 2 november t/m 7 december

Najaarscursus 3, Donderdag 3 november t/m 8 december

Lessen duren vanaf 19:30 tot 22:00

De kosten voor 6 lessen van 2,5 uur zijn €180.

De lessen zijn inclusief gereedschap. De klei, het bakken en/of glazuren kost bij elkaar 8 euro per kilo.

Wil je met een eigen groepje starten op een andere dag of tijdstip, kan dat in overleg.

Je kan je aanmelden per mail: ritaspaanklauss@hotmail.com

Losse lessen

Vind je het leuk om een keer privé les te krijgen of samen met iemand te komen draaien, ook dat kan.

Voor 1 persoon 120 euro voor 2 uur

Voor 2 personen 150 euro voor 2,5 uur

Voor 3 personen 180 euro voor 2,5 uur

Het gemaakte werk wordt door mij gebakken en geglazuurd afgeleverd. Het is ook mogelijk om dit zelf te doen in een volgende workshop.

Workshops

Servies 2 daagse workshop 10.00 tot 15.00 uur – vrijdag 25 november en 9 december –  180 euro

Hoe leuk is het te eten vanaf je eigen gemaakte servies? 

We werken onder andere met kleiplakken, duimpotjes en mallen.

De keuze waaruit je servies bestaat is aan jou. Je kan een serviesset maken van bijvoorbeeld een ontbijt en diner bord , buddha bowl en soepkom of misschien heb je liever een paar borden in dezelfde maat of gezellige kommen en een fruittesje. Je kan gebruikmaken van drukmallen, plakkenmallen of een poging wagen op de draaischijf in de middag of 2e les. 

Je kunt je servies decoreren, voorzien van een reliëf of kiezen voor de kleur van de klei. Als je zelf een leuke stempel hebt of iets wat je in de klei wilt afdrukken, neem dat dan mee.

Voorbeelden en diverse kleisoorten zijn aanwezig.

Ik zal de stukken stoken en voorzien van een transparant glazuur.

Wil je gekleurde glazuren, dan doe je dat met je gebakken stukken van de eerste dag op de tweede dag. De kleur van het glazuur kiezen we de eerste dag uit.

Inclusief materiaal en 4 gebakken stukken. Heb je meer stukken, dan reken ik 12 euro per kilo na het bakken.

Je neemt je lunchpakketje mee en ik zorg voor een kommetje soep. 

Je betaalt 25 euro aan met je reservering. Dit bedrag wordt niet teruggestort. De rest van het bedrag uiterlijk 2 dagen voor de workshop. 

Mocht de workshop door omstandigheden niet plaatsvinden, dan storten wij het bedrag wel terug.

Lichtjes, huisjes, bloempotjes enz, werken met kleiplakjes. 1 daagse workshop – van 10.00 tot 15.00 uur – vrijdag 4 november of 18 november – 95 euro

Wat is er nou leuker om je eigen cadeautjes of lichtjes te maken nu de dagen korter worden. In deze workshop leer ik je hoe je klei uitrolt, verwerkt en bewerkt. Je kan daar bijvoorbeeld waxinehouders van maken, maar ook huisjes of decoratieve hangers. Ik heb materiaal om te decoreren en om structuren of kleur aan te brengen. 

Je kan thuis alvast van papier en karton wat voorbeelden maken, die je in de workshop als mal kunt gebruiken. Dan kan je sneller aan de slag.

Inclusief materiaal en 1 kilo gebakken stukken. Heb je meer stukken, dan reken ik 12 euro per kilo voor geglazuurde en 9 euro voor ongeglazuurde stukken na het bakken.

Je neemt je lunchpakketje mee en ik zorg voor een kommetje soep. 

Je betaald 25 euro aan met je reservering. Dit bedrag wordt niet teruggestort. De rest van het bedrag uiterlijk 2 dagen voor de workshop. 

Mocht de workshop door omstandigheden niet plaatsvinden, dan storten wij het bedrag wel terug.

Basis ringenopbouw 1; doosje, fantasie dier enzovoort. 1 daagse workshop – van 10.00 tot 15.00 uur – 11 november – 95 euro

In deze workshop komt de techniek van het werken met rolletjes klei aanbod. Dit is een goede techniek om later grotere stukken zoals vazen, grote potten en objecten te maken.

Ik leg je de basis uit en we gaan een holle vorm maken. Je kan daar bijvoorbeeld een doosje van maken, een leuk beest voor in de tuin,  een prototype voor ringen opbouw 2 (zie hierna), wat je maar wilt.

Je kunt kiezen voor de kleur van de klei, er zijn meerdere kleikleuren aanwezig of je maakt gebruik van de keramische schildermaterialen.

Je kan ook gebruikmaken van de aanwezige mallen.

Inclusief materiaal en 1 kilo gebakken stukken. Heb je meer, dan reken ik 12 euro per kilo voor geglazuurde en 9 euro voor ongeglazuurde stukken na het bakken.

Je neemt je lunchpakketje mee en ik zorg voor een kommetje soep. 

Je betaald 25 euro aan met je reservering. Dit bedrag wordt niet teruggestort. De rest van het bedrag uiterlijk 2 dagen voor de workshop. 

Mocht de workshop door omstandigheden niet plaatsvinden, dan storten wij het bedrag terug. 

Down to earth; ringenopbouw 2. Van 10.00 tot 15.00 uur – zaterdag 26 november – 120 euro

Deze workshop is leuk om na basis ringenopbouw 1 te doen of als je al eerder met kleirollen hebt gewerkt. We gaan robuust te werk. Er zijn verschillende kleisoorten waar je uit kunt kiezen en de pure klei bepaalt het uiterlijk. Er komt dus geen glazuur of kleur aan te pas, tenzij je dat heel graag wilt. Ga er op los, ga de strijd tegen de zwaartekracht aan of laat het juist  een rol spelen. We werken wel kwalitatief goed, maar de imperfectie in de vorm speelt mee. Het is jouw ultieme statementstuk. Expressie, de waardering van het materiaal en het aardse staan voorop.

Inclusief materiaal en 1 kilo gebakken stukken. Heb je meer, dan reken ik 12 euro per kilo voor geglazuurde en 9 euro per kilo voor ongeglazuurde stukken na het bakken.

Je neemt je lunchpakketje mee en ik zorg voor een kommetje soep. 

Je betaald 25 euro aan met je reservering. Dit bedrag wordt niet teruggestort. De rest van het bedrag uiterlijk 2 dagen voor de workshop. 

Mocht de workshop door omstandigheden niet plaatsvinden, storten wij het bedrag wel terug.